Digitalni dermoskop

Pomembno področje dermatologije so pigmentna znamenja in zgodnje odkrivanje kožnega raka. Med njimi je najbolj zločest maligni melanom. V naši ordinaciji delamo z digitalnim dermoskopom tipa Fotofinder, s pomočjo katerega povečamo sumljivo pigmentno znamenje in sliko shranimo. Prednost digitalnega dermoskopa je neinvazivni, neboleč postopek, ki nam omogoča odkrivanje minimalnih sprememb na pigmentnih znamenjih in zgodnje odkrivanje malignega melanoma. Tudi pri odkrivanju drugih oblik kožnega raka kot npr. pri bazalnoceličnem karcinomu kože, je preiskava z digitalnim dermoskopom prednost. Vse oblike kožnega raka tako melanom kot bazalnocelični karcinom, so v zadnjih letih v strmem porastu.

Bazalnocelični karcinom

Diagnostika in zdravljenje kožnega raka

Bazalnocelični karcinom kože ali BCC je najpogostejši kožni rak in nastane na predelih kože, ki so bili kronični izpostavljeni UV sevanju. Praviloma ne zaseva.

Ploščatocelični karcinom kože ali SCC je drugi najpogostejši rak na koži. Tudi ta nastane predvsem na soncu izpostavljenih predelih kože in se pogosto razvije iz aktiničnih keratoz. Poleg UV sevanja je tudi pomembna okužba s HPV, jemanje zdravila, ki zavirajo imunski sitem, kronična vnetja. Žal pogosto zaseva v regionalne bezgavke.

Ploščatocelični karcinom

Aktinična keratoza

Melanom

Melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, ki se pojavi tudi pri mladih ljudeh. Večinoma nastane na novo, včasih pa zaradi sprememb v melanocitnih nevusih. Število odkritih melanomov se vsako leto povečuje. Vzrokov za nastanek je več med njimi so UV sevanje, barva kože in oči, genetika in število znamenj na koži. Melanom moramo odkriti v čim zgodnejši fazi, saj kmalu dela zasevke v bližnje bezgavke.

Dermoskopija je metoda, ki nam je v pomoč pri odkrivanju kožnih tumorjev.