Kavitacija

Kavitacija

Kaj je kavitacija?

Kavitacija je naravni pojav, ki nastane pod vplivom nizkofrekvenčnega ultrazvočnega valovanja. Ultrazvočno polje sproži nastanek mehurčkov, ki zrastejo do določene velikosti in se nato sesedejo sami vase. Pri tem se sprosti energija v obliki toplote (zanemarljiv učinek) in pritiska (prevladujoč učinke). Slednji zlahka razbije maščobne celice v podkožju, ker njihove membrane niso odporne na nastale vibracije. S tem je zagotovljena visoka natančnost in selektivnost terapije, saj ostala tkiva (površina kože, žile, živci, mišice) ostanejo nedotaknjena.

Kaj se zgodi s sproščeno maščobo?

Maščoba iz razbitih maščobnih celic se v obliki trigliceridov izlije v medcelično tekočino, kjer se pod vplivom encimov razgradi v glicerol in proste maščobne kisline. Vodotopni glicerol prodre v krvni obtok in se porabi za energijo, netopne proste maščobne kisline pa potujejo v jetra, kjer se razgradijo kot vsaka druga prosta maščobna kislina, vključno s tistimi iz hrane.

Kako poteka terapija?

Kavitacija ne zahteva posebnih priprav na terapijo. Prvi korak je vedno merjenje obsega predela telesa, ki bo obravnavan. Sama terapija se izvaja s krožnimi gibi preko izbranega dela telesa. Običajno se v eni terapiji obravnava samo en predel (na primer samo trebuh, noge ali zadnjica). Terapija se zaključi s ponovnim merjenjem obsega.

Sama terapija traja od 20 d0 4 minut, odvisno od velikosti predela in debeline maščobnih oblog. Za dosego vidnih rezultatov se priporoča 3 do 6 terapij v 2-tedenskih razmakih. S terapijami seveda lahko nadaljujete, dokler ne dosežete želene oblike postave.
Dopolnilne terapije niso nujnost, vendar limfna drenaža, radiofrekvenca ali RTD terapija bistveno pospešijo presnovo sproščenih maščob in izboljšajo elastičnost kože.

Po terapiji ne občutite nelagodja ali bolečine, koža je popolnoma nedotaknjena, zato lahko takoj nadaljujete z vsakodnevnimi aktivnostmi.

Kaj občutim med terapijo?

Kavitacijska terapija ne zahteva anestezije. Večinoma jo opisujejo kot prijetno in nebolečo. Manjšo neprijetnost lahko predstavlja le specifičen zvok, ki ga slišite med terapijo, vendar je povsem neškodljiv in izgine takoj, ko niste več v stiku z aplikatorjem. Poleg tega lahko na obravnavanem predelu občutite tudi rahlo toploto, ki pa ne sme biti neprijetna. Če postane moteča, prosite terapevta, naj nanese dodatno količino gela.

Ali so možni kakršnikoli stranski učinki?
Obstaja možnost manjših stranskih učinkov, kot so začasna rdečica, povečana žeja in slabost takoj po terapiji, ki pa jo enostavno odpravite s povečanim vnosom tekočine. Vsi ti učinki so kratkotrajni in izzvenijo v nekaj urah
Kljub različnim študijam, ki so dokazale varnost te terapije, se kavitacija strogo odsvetuje v primeru akutnih bolezni, bolezni jeter, problemov s strjevanjem krvi, srčnih vzpodbujevalnikih ter med nosečnostjo.

Kakšne rezultate lahko pričakujem?

Kavitacija zagotavlja takojšnje in dolgotrajne rezultate. V večini primerov se obseg obravnavanega predela zmanjša za 2 do 6 cm že po prvi terapiji. Z vsako nadaljnjo terapijo se lahko znebite še nekaj dodatnih centimetrov. Rezultati lahko nihajo od primera do primera, odvisno od same zgradbe tkiva, predela telesa, starosti, metabolizma, nekaterih zdravil in hormonskih sprememb.

Pravilna prehrana in povečana telesna aktivnost sta seveda dobrodošli in lahko precej prispevata k samemu vzdrževanju rezultata terapije.

O kavitaciji si lahko preberete tudi na www.bodieko.si