• 17.02.2020
 • 17:10

Negonokokni uretritisi

 

NEGONOKOKNI URETRITISI (NGU)

Kaj je NGU?

- uretritis je vnetje sečnice (tj. cev po kateri izteka urin),

- imenujemo ga negonokokni uretritis, kadar ne poznamo vzroka in smo izključili infekcijo z gonokoki,

-obstajajo številni različni razlogi. Vnetje lahko nastane po spolnih odnosih. Pri NGU je lahko več razlogov, pri nekaterih ljudeh nikoli ne odkrijemo vzroka.

- najpogostejše infekcije, ki povzročajo NGU so Chlamydia trachomatis (klamidija), Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum in Ureaplasma parvum (genitalne mikoplazme ) in to v 20 -70%. Druge infekcije, ki lahko povzročajo NGU so Trichomonas vaginalis, Ureaplasma urealyticum, Adeno virusi, Herpes simplex virus tip 1 in 2. Bakterije, ki povzročajo okužbo urinarnega trakta (ledvic, mehurja in sečnice) lahko prav tako povzročajo vnetje sečnice. Vaginalne infekcije pri partnerki kot so beli tok ali bakterijska vaginoza, lahko sprožijo pri moškem NGU.

- v nekaterih primerih NGU, ne najdemo nobene infekcije s testi in vzrok ostaja nejasen.

 

 

 • 16.10.2019
 • 08:20

Gonoreja

1. Kaj je gonoreja?

Gonoreja je spolno prenosljiva okužba, ki jo povzroča bakterija Neisseria gonorrhoeae.

2. Kako dobimo gonorejo?

Gonorejo lahko dobimo s spolnimi stiki z nekom, ki je okužen s to bakterijo.

Infekcija je pogostejša pri mladih ljudeh, pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi(MSM), pri tistih, ki pogosteje menjajo spolne partnerje in pri tistih, ki ne uporabljajo kondomov.

Tudi če ste že preboleli gonorejo, jo lahko ponovno dobite.

3. Kakšni so simptomi pri gonoreji?

Več kot 50% žensk in 10% moških nima nobenih simptomov pri okužbi z gonorejo. Okužba v zadnjiku (rektum) in žrelu ne daje sploh simptomov.

Najpogostejši znaki pri ženskah so:
- sprememba barve, vonja ali količina izcedka iz nožnice izven mesečne ali močnejše krvavitve

- bolečina ali nelagodje v spodnjem delu trebuha.

Najpogostejši znaki pri moških so:
- pekoče uriniranje
- gnojen, rumenkast izcedek iz sečnice
- bolečina ali nelagodje v modih

Se nadaljuje 11.11.2019.


4. Ali potrebujem kakšne teste?
- ja, bris iz sečnice je potreben za postavitev pravilne diagnoze. Dovolj zanesljiv je tudi vzorec sperme, medtem , ko je urin najmanj zanesljiv. Bris lahko vzamemo tudi iz grla in zadnjika,
- če domnevate, da ste bili v stiku z nekom, ki ima gonorejo ali znake kakšne druge infekcije v tem predelu, se obrnite na ambulanto, ki opravlja te teste,
- specialist dermatovenerolog vam bo odvzel bris iz sečnice oz pri ženskah tudi iz materičnega vratu in ga poslal v mikrobiološki inštitut, kjer bodo v laboratoriju testirali na bakterijo, ki povzroča gonorejo.

V kolikor ste imeli tudi oralne ali analne spolne odnose, potem opozorite na to zdravnika, da vam bo odvzel brise tudi iz teh mest.

Če je bila pri vas dokazana okužba z Neisserio gonorheae, morate biti testirani še na klamidijo, genitalne mikoplazme in opraviti krvne preiskave za HIV, sifilis in hepatitis C virus.

5. Kako zdravimo gonorejo?
- zelo pomembno je, da infekcijo zdravimo čim hitreje kot je mogoče, ker lahko nezdravljena povzroča komplikacije in resne zdravstvene težave.
- gonorejo zdravimo z enkratno dozo antibiotika, ki ga dobite v obliki injekcije v mišico. Poleg tega pa vam zdravnik predpiše še drug antibiotik v obliki tablet, ki ga zaužijete takoj še isti dan. Gonorejo žal ne moramo več pozdraviti samo z antibiotikom v tabletah.

 

 

 

 

 

 • 15.11.2018
 • 13:24

Humani papiloma virusi (HPV)


Humani papiloma virusi so skupina virusov z veliko različicami ali genotipi, več kot 30 se jih prenaša s spolnimi stiki. Razdelimo jih v visokorizične in nizkorizične, glede na to kakšne so možnosti za razvoj raka materničnega vratu.

Anogenitalne bradavice (AGB) ali kondilome povzroča okužba s HPV-6 in HPV-11 genotipoma. Ta sva sodita v nizkorizično skupino HPV in se pojavljata najpogosteje med 20. in 40. letom. Prenašajo se predvsem s spolnimi stiki, redkeje z oblačili. Pri ženskah jih največkrat vidimo v predelu zunanjega spolovila, na materničnem vratu, nožnici, okoli zadnjika. Pri moških so lahko na področju zunanjega spolovila, sečnice ali okoli zadnjika. Nekateri tipi HPV (16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) so povezani z nastankom raka materničnega vratu ali predrakavimi spremembami na spolovilu.

Največkrat zdravimo kondilome s krioterapijo, laserji, elektrokirurgijo, imikvimodi. Vendar zdravljenje ni popolno, saj HPV lahko ostane v koži in se čez čas ponovno aktivira. Trenutno obstajata dve cepivi proti okužbi s HPV, eno cepivo proti HPV 16 in HPV 18, ki povzročata raka materničnega vratu in nizkorizična HPV 6 in HPV 11, ki povzročata benigne anogenitalne bradavice.

Cepljenje je učinkovito, če še nismo okuženi s HPV, zato je smiselno pred začetkom spolnega življenja.

 • 10.10.2018
 • 09:57

Ali se lahko spolno prenosljive okužbe (SPO) širijo tudi z oralnimi odnosi?

Številne spolno prenosljive okužbe (SPO) prav tako kot ostale infekcije , se lahko širijo z oralnimi spolnimi odnosi. Kdorkoli, ki ima spolne stike z okuženim partnerjem lahko dobi spolno prenosljivo okužbo (SPO) v ustih, žrelu, spolovilu ali zadnjiku. Možnosti, da dobimo spolno prenosljivo okužbo (SPO) z oralnim spolnim stikom, so odvisne od številnih dejavnikov kot so:

–    od same spolno prenosljive okužbe

–    od oblike spolnega odnosa,

–    kako pogosta je SPO v populaciji, ki ji pripada spolni partner,

–    od števila spolnih stikov.

 

Možnosti so, da dobimo nekatere spolno prenosljive bolezni (SPB oz. s tujko STD) v ustih ali žrelu, če imamo oralni spolni stik s partnerjem, ki ima genitalno ali analnorektalno okužbo. Še posebno pri okužbi v sečnici.

Prav tako je mogoče, da dobimo okužbo s spolno prenosljivimi bakterijami  v sečnici, nožnici ali zadnjiku, če imamo oralni spolni stik s partnerjem , ki ima to okužbo v ustih ali žrelu. Možno je, da imamo hkrati na več mestih spolno prenosljivo okužbo npr. v žrelu in spolovilu.

Mnoge spolno prenosljive bolezni (SPB oz.STD ), ki jih lahko dobimo z oralnimi odnosi se lahko razširijo po telesu okužene osebe.

SPB oz. STD  se lahko razširijo na spolne partnerje tudi, če oseba z okužbo ne kaže nobenih znakov spolne prenosljive okužbe

Če ste okuženi s SPB oz. STD, ni nujno, da to tudi veste, saj mnoge te okužbe ne dajejo simptomov oz. znakov.

 • 20.02.2018
 • 14:17

Nega kože med rekreacijo

Naša koža nas kot čudovit in popoln ovoj ščiti pred neugodnimi zunanjimi dejavniki. In dokler je nepoškodovana, to svojo nalogo zelo dobro opravlja. Povečana telesna aktivnost ima številne ugodne učinke na telo.
Zaradi povečanega znojenja in mehanskih pritiskov na določene dele telesa, pa se lahko pojavi vnetje na koži, odrgnine in mehurji, ki zagrenijo življenje marsikateremu rekreativcu. Da bi se temu izognili, posvetimo nekaj časa tudi negi kože.

Začnemo s čiščenjem. Med tuširanjem uporabljajmo raje mila v kosu, ki manj izsušijo kožo, kot tekoča mila in samo tam kjer se znojimo. Ostale dele telesa umijemo le s tekočo vodo , 1x tedensko pa namilimo celotno telo. Kože ne posušimo do konca, temveč nanesemo negovalno mleko za telo na še nekoliko vlažno kožo. Na ta način zadržimo vlago na koži in ji dodamo maščobo. Posebno skrb namenimo koži obraza, milo namreč kožo na obrazu preveč izsuši. Očistimo jo z blagim čistilnim mlekom, mastno kožo pa s čistilnim tonikom, nato nanesemo vlažilno kremo.

V spomladansko poletnih mesecih, ko tečemo v naravi, ne pozabimo na zaščito kože pred sončnimi žarki, saj ti povzročajo kožnega raka in prezgodnje staranje kože. Odločimo se za kreme, ki imajo SPF (sun protection factor) 15 ali več, odvisno od tipa kože in letnega časa. Ne pozabimo tudi na naše ustnice, ki same ne tvorijo maščob, zato se posebno v hladnem in vetrovnem vremenu hitro izsušijo in razpokajo. Pri sebi imejmo mazila za ustnice , nekatera vsebujejo že tudi zaščito pred soncem. Ne oblizujmo si ustnic, saj s tem stanje le še poslabšamo.

Med tekom nosimo zračna oblačila , ki naj se koži lepo prilegajo. V kožnih gubah npr. v pazduhah, v koraku in pri ženskah pod prsmi, se zaradi trenja lahko pojavi vnetje na koži z rdečino in pekočim občutkom. Te predele še posebno skrbno negujmo, namažemo jih z bolj mastno kremo. Včasih se pojavi vnetje na prsni brasdavici, še posebno kadar drgne tkanina med tekom ob kožo. Zato naj bo na tekaški majici čim manj šivov. Obutev se mora prilegati obliki našega stopala, kajti sicer se hitro pojavijo odrgnine in žulji.
Po končani rekreaciji se ne zadržujmo v preznojenih oblačilih, pojdimo čimhitreje pod tuš.Če pa to ni mogoča se preoblecimo v suha oblačila. Znoj in loj na topli koži sta namreč ugodno gojišče za številne mikroorganizme , ki se začnejo razmnoževati na naši koži. Po tuširanju , ko si nanašamo vlažilno kremo na telo,skrbno preglejmo kožo, še posebno med prsi nog in na podplatih, kjer se večkrat pojavijo ranice, odrgnine in otiščanci. Kadar na koži opazite rdečino in vodene mehurčke, ki srbijo, je to lahko znak, da so se na koži naselile glivice. Te so najraje na koži med prsti nog in v koraku. Tudi nohte na nogah moramo primerno negovati, predolgi nohti lahko pri teku poškodujejo nohtno posteljico na kateri leži noht in pojavijo se podpludbe in ranice skozi katere lahko vstopijo mikrobi in okužijo noht. Nohte na nogah strižemo naravnost in tako preprečimo vraščanje nohta v obnohtno tkivo.

Če še tako pazimo, pa se vseeno lahko zgodi, da dobimo žulje na podplatih, še posebno pri teku na dolge proge. Mehurji imajo lahko vodenkasto vsebino, takrat ga predremo s sterilno iglo in nežno iztisnemo vsebino, pokrov mehurja pa pustimo, da nas ščiti pred okužbo in kasneje sam odpade. Pokrijemo ga z zračnim obližem. Kadar ima mehur krvavo ali celo gnojno vsebino in je boleč, obiščimo zdravnika.

Želim vam čim več prijetnih uric pri teku.

Jadranka Korsika Mrak dr.med. spec. dermatovenerologinja

 • 27.01.2018
 • 13:56

Nega mastne in aknaste kože

1) Težave z mastno kožo in aknami se začnejo v puberteti, vendar se lahko nadaljujejo tudi v odraslo dobo. Redko se začnejo pred desetim letom starosti in čeprav se pojavijo pri obeh spolih, vidimo pri fantih hujše oblike aken. Najbolj mastna je koža tam, kjer je največ žlez lojnic to je obraz, ramenski obroč, hrbet in predel dekolteja. Ponavadi se stanje umiri med 20-30 letom, v redkih primerih pa ostajajo težave z mastno kožo tako rekoč celo življenje .

2) Nekaj dejavnikov vpliva na potek aken v puberteti in odrasli dobi. Mastenje kože se pojavi pod vplivom spolnih hormonov, ki se začnejo izločati in delovati v puberteti. Med njimi je za pojav aken najpomembnejši moški spolni hormon testosteron. Ta poveča izločanje loja v lojnicah, na površini koža prekomerno poroženeva in povzroči zamašitev izvodil žlez lojnic. Tu so potem udeležene še bakterije na koži, med katerimi sta za razvoj aken najpomembnejši Staphylococcus epidermidis in Propionibacterium acnes.Vsekakor pa je pomemben tudi vpliv dednosti, saj število in velikost lojnic v koži podedejemo. Vplivajo pa tudi letni časi, saj vemo, da se akne poleti spontano izboljšajo. Poslabša jih stres, saj stresni hormoni povečajo izločanje loja iz lojnic, tako se nam lasje čez noč zmastijo, ko smo v bolj stresnim obdobju. Veliko se je tudi že pisalo o vplivu prehrane na pojav aken, vendar za to ni znanstvenih dokazov. Nekateri strokovnjaki menijo, da ima lahko določen vpiv na poslabšanje kravje mleko.

3) Z rednim čiščenjem kože na obrazu, odstranimo vso nečistočo, odvečno maščobo in bakterije s kože. Zato svetujemo , da se s tem začne že zgodaj v puberteti, tako, da postane to navada, tako kot umivanje zob. Na očiščeno kožo nanesemo hidratantno kremo. Svetujemo tudi, da se večkrat na dan popivna z robčkom odvečna maščoba s kože obraza. Večkrat me sprašujejo najstnice kako je z nanašanjem pudra na aknasto kožo. Ker vem, da se temu ne bodo odpovedale, svetujem, da si izberejo puder, ki ne bo dodatno mastiv njihove kože in da si ga doma redno odstranjujejo.

4) Pri aknah najprej vidimo ogrce, ki jim strokovno rečemo komedoni. Ti so čepki sestavljeni iz mešanice zgoščenega loja, odmrlih celic in roževine v izvodilih žlez lojnic. Tak zaprt ogrc je bele barve.Ko se odpre, maščobne kisline v loju na zraku oksidirajo in potemnijo. Vidimo jih kot bele in črne pikice na koži. To je najosnovnejša oblika mozolja. Koža ima lesk, ker izloča preveč loja, ki ostaja na površini in daje koži masten videz.

5) Mozolji pa se lahko razširijo in segajo v globino , se med seboj združujejo v večje tvorbe, ki jih imenujemo ciste in nodusi. Tako obliko aken imenujemo cistične in zapuščajo brazgotine. v tem primeru je potreben obisk pri zdravniku in zdravljenje aken. Glede na stopnjo vnetja, se odločimo za vrsto zdravljenja .

6) Akne zdravimo sprva z lokalnimi pripravki, kar pomeni, da predpišemo losione za čiščenje kože z dodanim antibiotikom. Od krem, ki so trenutno na razpolago pri nas, se odločamo bodisi za kremo z dodano azelainsko kislino ali pa derivatom A vitamina . Kadar tudi to ni dovolj, da bi izboljšali stanje , kombiniramo z jemanjem antibiotika, ki ga predpišemo v povprečju za dva meseca. Pri dekletih se izboljša stanje s hormonsko terapijo, ki je hkrati tudi kontracepcijsko sredstvo. Za najhujše oblike aken, tiste, ki zapuščajo globoke brazgotine , pa je najuspešnjejše zdravljenje s preparatom vitamina A . Jemati ga je potrebno pol leta . Dekleta med jemanjem in še pol leta kasneje ne smejo zanositi.

7) Od kozmetičnih sredstev moramo izbirati take, ki ne vsebujejo raznih dodatkov, ki bi kožo dražili. Najbolje, da se posvetujemo v lekarni glede izbire. Seveda pa si nikoli ne praskamo ali stiskamo aken, ker s tem iztisnemo iz izvodila številne bakterije na površino kože , s čimer širimo vnetne spremembe po koži in seveda stanje še poslabšamo.

Dermatolog
Jadranka Korsika dr.med.

 • 12.09.2017
 • 14:25

Nega kože jeseni

Poletni meseci so žal za nami in koža, ki je izgledala sveža in sijoča, postane nenadoma pusta, suha in brez leska. Morda ste na njej opazili na novo kakšno temno pego ali razširjeno žilico.
In čeprav je nega kože pomembna čez vse leto, je v jesenskem času potrebno še več skrbi nameniti njeni negi, saj ji prihajajoči mraz in veter škodujeta.

 

Pri negi začnemo vedno z njenim čiščenjem, saj na ta način odstranimo odmrle celice, ostanke loja, znoja in umazanije iz zraka. Čiščenju kože sledi njeno vlaženje, pri tem so najbolj pomembe hidratantne kreme, ki vsebujejo različne dodatke, ki koži pomagajo pri obnovi. Nočna krema je lahko nekoliko bolj hranjiva od dnevne, vendar naj ne bo premastna. 1-2x tedensko priporočamo globje čiščenje kože s pilingom, ki kožo še temeljiteje očisti. Pri negi ne posvečajmo pozornosti le obrazu, temveč tudi vratu, dekolteju in rokam. Ustnice, ki same ne tvorijo loja, potrebujejo v zimskih mesecih več maščobe in vlage.

 

Ko se odpravljamo od doma ne pozabimo na rokavice in šale, ki nas bodo  v zimskih mesecih ščitili pred vetrom in mrazom. Ob sončnih dneh pa se zaščitimo  pred soncem.

 

 

Jadranka Korsika dr.med.

 • 21.06.2017
 • 13:18

Zaščita pred sončnimi žarki

Zagorela koža daje telesu privlačen videz. Toda pretirano izpostavljanje sončnim žarkom lahko kožo poškoduje in veliko prezgodaj postara. Poškodbe kože se lahko v obliki rdečine ali celo opeklin pokažejo takoj, lahko pa šele čez nekaj let ali celo čez desetletja (npr. kot prezgodaj postarana koža ali kot kožni rak). Pravilno izbran izdelek za zaščito in nego kože med izpostavljanjem soncu in po njem ter upoštevanje priporočil dermatologov ohranja vitalnost in lep videz kože.

Pri izpostavljanju soncu ne pozabimo na naslednja priporočila:

•Uporabljajmo izdelke z zaščitnim faktorjem, ki so primerne za naš tip kože.
•Zavarujmo se s pokrivalom, oči pa zaščitimo z očali.
•Ne pretiravajmo. Soncu se izogibajmo zlasti med 10. in 16. uro.
•Posebno pozornost namenimo zaščiti otrok. Posledice poškodb nežne otroške kože se bodo morda pokazale šele čez dolga leta.
•Poskrbimo, da bomo popili dovolj tekočine.

Sončarica pri otrocih

Kako lahko otroka zaščitite
Med 11. in 16. uro se izogibajte telesnim dejavnostim in poležavanju na plaži.

* Otrok mora biti v senci ali pa zaščiten s senčnikom.
* Preden gre na sonce, mu na glavo poveznite čepico in mu oblecite majčko, ki mu bo zaščitila ramena in hrbet.
* Otrok se pri delanju potičk in gradov ne zaveda nevarnosti sončnih žarkov in tudi pozabi na žejo. Ko jo začuti, je njegovo telo že precej blizu dehidraciji. Zato mu večkrat na dan ponudite tekočino. Najboljša je vsekakor voda ali z vodo razredčen sok. Zelo koristno je tudi sočno sadje, npr. lubenice, breskve, melone... Ne dajajte mu sladkih pijač in sokov.
* Pazite na temperaturo v avtu. Ta je višja kot zunanja temperatura in se lahko že v 15 minutah dvigne na 60 °C in celo več. Če nimate klimatske naprave, se v vročem vremenu z majhnim otrokom ne odpravljajte na pot. Otroka nikoli ne puščajte samega v avtomobilu, tudi ob priprtem oknu ne. Na avtomobilska okna namestite ustrezna senčila.

Bolezenska znamenja

* telesna temperatura je višja od 38 °C
* vroča, pordela koža, ki je suha, ni pa potna
* pospešen srčni utrip in dihanje
* glavobol
* siljenje na bruhanje
* zmedenost, ki ji sledi nezavest
* hitro lahko pride do šoka in odpovedovanja življenjsko pomembnih organov

Kako ukrepati!

Otroka popolnoma slecite in ga dajte v hladen prostor.
Izmerite mu srčni utrip in telesno temperaturo. Pokličite zdravnika ali takoj pojdite z otrokom na urgenco. Ko čakate na zdravnika, lahko otroka sami ohlajate z ventilatorjem in ga zavijete v mokro rjuho. Na čelo mu položite led, in če je le možno, mu dajte dovolj piti. Vseskozi nadzorujte telesno temperaturo.

Prispevki Jadranke Korsika dr.med, dermatovenerologinje,  na to temo v različnih medijih:

Delo 26. julij 2009

Finance 03. julij 2009

Finance 13. julij 2010